Kitchen Extension and Renovation

Crail, Fife

This traditional B listed cottage in Crail has a large established garden which our clients wanted to be able to enjoy from the house with better access to it as well. They also wanted a larger, lighter, more sociable kitchen dining/space for their young family and for entertaining friends. A dilapidated wash house attached to the rear of the house was demolished to make way for a spacious kitchen dining extension stretching the entire width of the garden with large sliding doors opening on to a sunken terrace and steps leading up to the lawn. Two large roof lights positioned over the dining table and the steps at the entrance of the extension provide extra light and clear views of the sky. A nook that was originally an outdoor store is now home to the wood stove with the old coal store behind used for storing logs. Positioning the hob on the island unit with a breakfast bar at one end has created a sociable hub in the centre of the room.

The existing sandstone and slate flags were carefully lifted, cut and relaid to form the new terrace and sandstone rubble reclaimed from the garden and wash house were used to build raised beds along each side of the terrace. Internally the ground floor of the existing house was reconfigured to create a spacious, light filled hallway/reception with a walk in bike and coat store. The door to the living room was moved allowing a better flow of traffic and arrangement of furniture. What was previously the kitchen is now a large internal utility connected directly to the new kitchen extension, with practical key clamp beech shelving and a large butler sink that was reclaimed from the old wash house.

Location

Crail, Fife

Date

Completed 2016

Costs

Undisclosed